Posts

Featured post

Arnab baru!

Image
Hi & salam 'alaykum! (kalau ada yang masih follow & membaca blog ni la, hehe)

10hb Mei lepas, kami beli arnab baru yang kami namakan Muffin! Betina, lebih kurang umur 5 bulan sekarang. Jantina tak pasti plak sebab minggu lepas bawa Muffin pergi jumpa Vet, katanya tak nampak lagi, kena tunggu sampai dia 8, 9 bulan baru boleh tahu jantina apa. Nasib baik nama dia 'unisex' :p





Muffin baka mix/ holland lop, warna broken tort. (arnab pun ada jenis2 nama warna tau) Tak pasti pure breed holland lop atau mix, sebab muka dia tak nampak macam kena tumbuk pun. Bila search gambar-gambar holland lop, semua muka macam blok, terpenyet sikit. Atau kalau ikut bahasa saya; muka macam kena tumbuk XD Dah lama berkenan dengan arnab lop eared jadi tak kisah dah pure breed atau tak, asalkan nak bela dia hehe..

Sejak start bela Muffin ni, dah bincang dengan suami, buat keputusan nak buat instagram account khas untuk dia. So in case whatever happens in the future, ada simpanan memori Muffin di…

Irony

Image
アイロニ I feel like walking has become another chore
I don't think I can go on walking anymore
Forgive me for those words, I know they're but a cliche to you
But life is tiring, my feet are feeling sore
I wish that I could have a bit of time
To heal the ache that is growing stronger all the time
But I know time stops for nobody, let alone me
And so I go inevitably Whenever things are going rather happily
It turns out life is just playing a trick on me
It's slightly shameful to admit the truth, I end up in tears
And so returns the same old melancholy
I miss when life was just simplicity
And misery wasn't always chasing after me
It's pretty obvious now, I should have left my regret
But I held onto it so foolishly Maybe I overreact a bit, it hasn't destroyed me yet,
Has it? But everything I desire is always just too far to get
Honestly it's just me, brainlessly, so silly,
Always hoping for good to be
If that's the case
Then just hear my plea
Pick me up and dr…

Hidey House Muffin

Image
Hi & assalamu'alaykum! Kali ni nak kongsi pulak berkenan 'hidey house' Muffin.
Arnab binatang 'prey' jadi memang nature prey animals ni akan selalu cari tempat untuk sembunyi yang buat dia rasa selamat daripada diburu predators.

Kalau bela arnab, wajib sediakan satu hidey house macam ni untuk dia boleh sembunyi. Hidey house boleh beli di kedai pets atau DIY menggunakan kotak macam yang saya buat ni. Dia pun takkan rasa bosan sangat dengan ada rumah kotak yang boleh sembunyi dan boleh gigit :)



(dah lama post video ni di youtube tapi terlupa nak post sini)

DIY Hidey House
1. Guna apa-apa sahaja kotak dengan syarat takde ink/tulisan & cabut segala cellotape yang ada pada kotak.
2. Buat satu/dua lubang pintu untuk mudahkan arnab keluar masuk

Jangan risau kalau arnab anda chew kotak, sebabnya ada cellulose, jadi selamat untuk diconsume. Setakat ni Muffin dah chew banyak sangat kotak, alhamdulillah masih lagi sihat sampai sekarang. Arnab ni haiwan mesra alam, dia suka c…

Go public??

Image
Salam 'alaykum dunia.. dah lama menyepi & agaknya dah berhabuk blog ni. (Bukannya ada sapa2 yg baca pun post ni kan) hehe ;p

Sebagai seorang ukhti yang seeloknya menjaga dalam pelbagai perkara(you know what I mean), saya buat keputusan untuk privatekan blog & channel yang memaparkan video-video kisah hidup saya. Nak dijadikan cerita, bila orang tanya apa yang saya suka buat & apa hobi saya.. dan mestila saya akan jawab 'making videos'.. dan respon diorang macam;
'Apa nama channel? 
Nak subscribe! 
Buat channel pasal apa? 
Nak jadi macam youtuber malaysia yang femes tu ke?'

Well, nope. Certainly not. I'm not making videos to be famous or so that my video would go viral. I started making videos at the time I was in Egypt(2 years ago), which you all know is VERY very far away from my family in Malaysia so I decided that videos could be the best way to share my experience there.

But from then on, when I came back home to Malaysia, I realize I couldn't stop…

First time di Singapore!

Image
Ya Allah lamanya dah tak bervlogging! Beberapa bulan baru ni ada macam2 berlaku jd xmenyempat sgt dan jarang dah berjalan..
Dapat peluang pergi Singapore ni semangat bervlogging blik, yeayy! Alhmdulillah akhirnya post jugak video ni! (setelah lama terperam dalam phone) maaf ya video ni byk muka dkt dgn screen sbb rakam gune phone :p
Kami berulang alik dari johor ke singapore stiap hari sempena Malaysia Fest - Beautiful Terengganu. Teman umisaba jaga booth kraf :)
Serius tabik sgt dgn pkerja2 msia yg ulang alik stp hari gitu dari jb ke singapore, penat kot smpi sakit & cramp kaki..huhu
Thanks for watching!


UNDUR NAJIB, MANSUH GST!

Image
Berkesempatan ikut ummi ayah ke Himpunan Undur Najib, Mansuh GST pada 2 April lepas.
Tak sempat rakam banyak.. semangat nak berarak dan mendengar pidato orang-orang haibat.

Ayuh bersatu kita Selamatkan Malaysia!




Short film - Sampah kecil

Image
I finally did it! My first short film! Yeay! Alhamdulillah.. Well, actually it's 'our' first short film. Ini hasil kerja berkumpulan.hihi

Baru merasa cabaran menjadi director bila kena deal dengan camera operator dan pelakon-pelakon. Semua orang ada pendapat masing-masing kan.. serius la kena banyak bersabar dan belajar untuk terima pendapat semua orang. Now I know that I'm actually a control freak!

Tapi benda yang saya dapat belajar dgn experience shooting with the crew adalah pentingnya untuk ada team yang bukan sahaja mahir, tapi sekepala dan yang 'masuk' dengan kita. Kena ada keserasian tu.. kalau tak ada, kena usahakan untuk serasi dan selesa bersama krew supaya kerja boleh dilaksanakan dengan baik dan efisyen.

Alhamdulillah menjadi dan terhasillah satu short film. Semuanya dengan izin Allah dan bantuan krew semua. Tanpa mereka tak menjadilah video ini. Alhamdulillah wa syukr lillah..

Jemput tengok filem pendek hasil kumpulan kami dalam bengkel Zero to One s-1…